Κως - Η Εκκλησία του Αμνού Θεού

Κως - Η Eκκλησία του Αμνού Θεού

To παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην Κω αποτελεί την Καθολική Εκκλησία στην πόλη και στο νησί της Κω. Οι Φραγκισκανοί πατέρες από την Ρόδο τελούν εδώ τη Θεία Λειτουργία περιοδικά κατά τη διάρκεια των Διακοπών.

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην περιοχή του Καθολικού Κοιμητηρίου, το οποίο επισκέπτονται και οι Φραγκισκανοί πατέρες της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων, οι οποίοι υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή της Ρόδου. Το Παρεκκλήσι είναι τμήμα της Ενορίας του Αμνού του Θεού, που παλιά αποτελούσε την Λατινική Εκκλησία του νησιού και σήμερα χρησιμοποιείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Ιστορικά δεδομένα

Το Διάταγμα της 7ης Νοεμβρίου 1928, ανακοίνωσε κάποιες εθνικοποιήσεις για κρατικούς σκοπούς, για να κτιστεί ένα Καθολικό Κοιμητήριο στην περιοχή δίπλα από το Ορθόδοξο. Το κοιμητήριο της Κω ευλογήθηκε το Νοέμβριο του 1935 και περιέχει λείψανα Ιταλών Στρατιωτών.

Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται το παρεκκλήσι που σχεδιάστηκε από τον Petracco. Η λεωφόρος, με κυπαρίσσια στις δύο πλευρές της, οδηγεί προς την πύλη εισόδου και καταλήγει σε κυκλικό παρεκκλήσι. Η πύλη από γρανίτη είναι διακοσμημένη με σταυρούς και τελετουργικά σύμβολα από χρυσό και ορείχαλκο.

Η μικρή εκκλησία έχει κυλινδρικό σχήμα και είναι σοβατισμένη άσπρη. Έχει δύο στενά προεξέχοντα μέρη στο εξωτερικό - η είσοδος με μια αψίδα στο μπροστινό μέρος και η κόγχη με το ιερό στο πίσω μέρος – είναι κατασκευασμένες από ρουστίκ πέτρα. Πλατιά παράθυρα δίνουν φως στο εσωτερικό, ενώ ο κυκλικός χώρος στο εξωτερικό είναι πολύ ευχάριστος, με εναλλαγές από φως και σκιές, όπως και ο μνημειώδης σταυρός πάνω στο ιερό, που ξεχωρίζει μπροστά από το φως που προέρχεται από ένα παράθυρο στην πίσω πλευρά του.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι η αξονική προοπτική της, που υπογραμμίζει την κάθετη ανύψωση, τυπική για τον 20ο αιώνα - της εισόδου, στην οποία τα κυπαρίσσια δίνουν μια ιδιαίτερη εικόνα.